http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen?ident=2z6Bw

Cirpas Liv med LCHF

2016-03-08
12:32:05

Urban Paleo Center
Jag har öppnat eget företag!!! Urban Paleo Center heter det och till en början är det främst kostrådgivning som erbjuds, efter sommaren är jag klar med massageterapeut utbildningen och därefter erbjuder jag även massage! 

Det är så himla roligt och jag är så glad och nöjd och stolt att jag vågade och satsade! 

Kolla in min hemsida http://www.urbanpaleocenter.se eller gilla Urban Paleo Center på Facebook!

På hemsidan finns även min nya blogg! 




2015-11-28
08:42:03

Thanksgiving my way!
En liten paus i bloggpausen! 

Jag blev så glad att läsa att Marja i @bakasockerfritt ÄNTLIGEN! ska komma ut med en kokbok att jag fick värsta "bloggfeelingen" och ville skriva ett inlägg! 

Det värsta när man inte har bloggat på ett tag är ju att man kanske borde uppdatera om allt som hänt sedan sist? Men vi skiter i det den här gången! 




Istället tänkte jag berätta om Thanksgiving! Häromdagen kom jag nämligen på att jag ville börja fira Thanksgiving. Det har vi aldrig gjort förut och jag visste väl inte riktigt heller hur det går till, förutom det man ser i amerikanska filmer och det är ju alltid stordådigt och pompigt. Men jag gillar tanken på att stanna upp och faktiskt reflektera över allt vi har att vara tacksamma för, förr i tiden var det kanske en god skörd, numera tar vi allt sånt för givet. Så en liten eftertanke mitt i konsumtionshetsen var på sin plats kände jag!

Fylld kalkon, pumpa, sötpotatis, pekannötter och äpple verkar vara genomgående tema när man googlar Thanksgiving meny, liksom att allt ska vara i pajform. Jag gjorde en lite egen tolkning som skulle passa min plånbok, kylskåp och kolhydratsintag.

Ugnsstekt hel kyckling med "stuffing" gjord på lufttorkad skinka, dadlar, kesella, ägg och mandelmjöl. Till detta åt vi fyllda ugnsstekta paprikor som innehöll en röra av sötpotatis, fetaost, kesella och kryddor förstås, och så sötpotatis pommes! 

Efterrätten lyckades vi äta upp innan jag kom på att vi skulle fota den... MEN den vart riktigt gullig, må ni tro! I en begagnad gammal glasburk la jag först en botten av smulpajsdeg sötad med äpple (LCHF såklart) sedan ett lager av hallon och sedan ett lager cheesecakesmet gjord av kesella, Philadelphia, ägg, grädde och vanilj. Detta toppades med skivat äpple och smulpajsdeg och fick stå i frysen några timmar. Jättegott!

Efter maten satte vi oss och kollade på gamla FRIENDS avsnitt när de firar Thanksgiving! Bland annat ett kul avsnitt där Brad Pitt är med och säger att hans värsta fiende är kolhydrater! Det var ju på 90-talet!!! Tänk vad vissa budskap tar lång tid på sig att nå fram...?!

Under hela kvällen hade vi skrivit ned saker vi kom på att vi var tacksamma över på små lappar och lagt i en korg. Innan vi gick och la oss, drack vi lite te och åt choklad och så skickade vi runt korgen och läste på lapparna. Vissa var väldigt fina och genomtänkta och andra var riktigt roliga! Till exempel hade nån skrivit att den var tacksam att det fanns choklad ifall all mat skulle råka bli jätteäcklig... hehehe...

Jag tror att detta nog kan bli en tradition i vår familj. Med viss modifiering! Nästa år ska jag nog bjuda in några gäster och byta ut kycklingen till en stor fin kalkon! 

2015-07-23
10:34:22

Nya tider
Alltså... Semester i all ära, men FY FAN vad dåligt jag mår av all semestermat!!!

Imorse vaknade jag och undrade vad 17 jag håller på med!? Jag får ont i huvudet, mår illa, får svettningar, uppstötningar, ont i magen, uppsvälld ballongmage, fingrar som ser ut som korvar av allt vatten de samlat på sig, gasig så det pyser ut både här och där i tid och otid...

Nej. Det har bara gått ett par dagar av semestern, men jag får bita i det sura äpplet och inse att jag inte kan äta kakor, bullar, bröd, potatis eller godis och samtidigt må så där oförskämt bra som jag brukar. Det är bara att välja!

Det är märkligt att det går så himla fort. Att min kropp reagerar så starkt på all giftig mat. 

Medan jag tänker:
 "Åh, vad gott - jag tar en bit till, och en till..." 

Så tänker kroppen: 
 "Shit, vad är det här för skit hon kastar ned!? Ingen näring att ta upp och bara en massa energi att förbränna!? Vi tar och lagrar alltihop i fettceller och så binder vi upp vatten när vi ändå håller på. Och så jobbar vi övertid allihop och försöker kasta ut det giftigaste genom alla hål och öppningar vi kan hitta! Ok!?"...

Därför hoppar jag frukost idag. Dricker en slät kopp kaffe istället. Sedan försöker jag äta mat jag mår bra av hädanefter. Nolltolerans brukar funka bra för mig, det är när jag "bara ska ta en liten bit" som det är kört. Då äter jag tills det är slut på faten! 




2015-07-22
12:56:40

Scrambled Pancakes!
Lite som äggröra och lite som pannkaka och faktiskt godare än man tror! 

Första gången jag gjorde detta följde jag @jillsmat recept till punkt och pricka för att jag tänkte att "det här med LCHF pannkakor det är verkligen inte min grej" och de var goda. Numera experimenterar jag hejvilt som vanligt med mina scrambled Pancakes och de brukar bli goda ändå.

Just den här gången är receptet ungefär så här:

Ägg
Grädde
Mandelmjöl
Pofiber
Agavesirap
Salt
Bakpulver
Smör att steka i

Vispa ihop ägg, grädde och agavesirap poröst.
Tillsätt mandelmjöl, pofiber, salt och bakpulver och rör till en smet. 
Häll i stekpannan och dra längs botten som när man gör en äggröra.
Servera när det fått önskad konsistens.

Vill man inte ha så sött utesluter man sirapen, använder annan sötning eller sötar på tallriken i efterhand. 




2015-07-21
12:32:48

Frukost!?

På semestern äter jag ofta frukost. Även om några släta koppar kaffe är fullt tillräckligt fram till lunch, så är det så himla mysigt att äta frukost i lugn och ro när man inte har något att stressa iväg till och bara hänga vid frukostbordet i flera timmar istället.

Idag blev det äggröra, fröknäcke, smör, gräddost och kaffe med grädde. 

Och kosttillskott. Jag har länge varit emot kosttillskott och känner att det borde räcka med bara naturlig mat. 

MEN... Något har fått mig på andra tankar. Dels en studie som kom ut i våras där man visat att tillskott av omega 3 tydligt påverkat och hjälpt barn med adhd och dels att jag senaste året inte åkt utomlands och tror mig känna av D-vitamin bristen. Och nu tänker jag att det kanske inte skadar iallafall? 

Det är klurigt detta med tillskott. Men man måste ju äta så sjuka mängder mat för att komma upp i de mängder Omega 3 och D vitamin som kroppen behöver, så man har kanske inget annat val?

Hur som helst. Idag börjar jag äta tillskott och blir det uppenbara skillnader så skriver jag såklart om dem här på bloggen!




2015-07-15
11:04:00

Kolhydrater, Proteiner, Fetter, Vitaminer och Antioxidanter
Maten jag lagar består nästan ALLTID av proteiner. Fläsk, nöt, lamm, fisk, kyckling, korvar (med mycket kött och bara lite annat tjafs) och ägg. Ekologiskt så långt plånboken tillåter. Alltid svenskt kött! Jag försöker variera tillagningsmetoderna så gott jag kan, stekt, grillat, kokt i sås, osv. Jag lagar nästan all min mat i naturligt, animaliskt fett, dvs smör. I undantagsfall använder jag olivolja och ibland rapsolja. Kokosolja skulle jag vilja bli bättre på att använda i matlagningen, men har inte riktigt kommit överens med den ännu... Förutom fettet i själva tillagandet av maten tillsätter jag ofta smör, majonnäs, färskost, grädde (alltid 40% vispgrädde), feta ostar, fet yoghurt, mm på själva tallriken. Då vet jag att jag blir ordentligt mätt nämligen. Till fettet och proteinerna brukar jag tillsätta vitaminer och antioxidanter som oftast också kommer med några kolhydrater, dock ytterst få. Dessa vitaminer och antioxidanter fyller även en annan viktig funktion i själva måltiden, nämligen färg. Vi äter ju med ögonen och lite rött eller grönt på tallriken gör underverk för aptiten tycker jag! Jag använder oftast broccoli, blomkål, paprika, tomat, zuchini, lök, spenat, sparris, sockerärtor eller gurka. Kolhydrater som kommer med dessa är fullt acceptabelt att få i sig, tycker jag, men det räcker bra så - jag tillsätter inte mer kolhydrater än så.
 
Bildresultat för lchf modell

2015-07-15
10:59:00

Matlagning nu och då
Det är så himla roligt att laga mat! Tänk att jag äntligen upptäckt det nu! Det är verkligen en sådan lycka!
Jag har gått hela livet och tänkt att matlagning är makaroner och köttbullar, spaghetti och ketchup och annan tråkig bukfylla. Det är överhuvudtaget helt befängt eftersom jag är uppväxt med riktig mat.
 
Hemma i mitt barndomshem åt vi sallad. Och då menar jag SALLAD med inte bara stort S utan helt fantastiska kreationer som min pappa la ned åtskilliga timmar på varje kväll. Han lagade pulled pork och beef flera årtionden innan det blev populärt och "innemat". Alltid kött och sallad. Ofta bara kött och sallad, men lika ofta med potatis, pasta och ris. Och alltid kolhydrater lagade med en twist. Riktigt lagad mat och inte så tokig även om inte optimal.
 
Men nu till det essentiella i detta. Hur mätt blir man av en sallad egentligen? Kanske en kort stund att magen är fylld av bulken. Man äter ju ganska mycket sallad om man ska bli mätt. Men man står sig inte alls. Så vad tror ni hände? Jo, efter en stund fick jag äta mackor med Lätta, Flora, Lätt & Lagom eller något annat margarin eller sötad yoghurt med flingor eller något annat kolhydratsrikt för att dämpa hungerskänslorna. Och med detta stod jag mig inte heller särskilt länge och blev tvungen att äta igen. Plus att jag alltid haft problem med överätning när det gäller kolhydrater så jag kunde lätt klämma i mig 10 mackor! Det spelar ingen roll om jag inte blir mätt på fett, jag står mig liksom inte alls.
 
Så jag har alltid ätit bra ur den aspekten att jag ätit riktigt bra mat men väldigt mycket dåligt skräp däremellan.
 
Nu känner jag att jag kan kontrollera näringsvärdet på tallriken på ett helt annat sätt. Och faktum är att mina barn alltid står sig och aldrig behöver äta mellanmål, vilket vi givetvis gör ibland ändå, men för att vi vill och tycker att det är mysigt och gott att fika, men inte för att någon är hungrig eller har lågt blodsocker. Det tackar jag fettet för!
 
Barnen börjar dessutom att bli medvetna om hälsofarorna med kolhydraterna. Inte så att jag har bedriver någon skrämselpropaganda och inför dem så talar jag aldrig om vikt eller att man blir tjock av socker och stärkelse, utan mer att jag betonar hälsofördelarna med att äta mycket fett och endast väldigt lite kolhydrater. Oftast tycker de om maten och varje gång någon av deras vänner har varit på besök har de också tyckt om maten. Väldigt mycket till och med. Vem gillar inte mat med smör och grädde liksom!?
 
Bildresultat för smör grädde
 
 

2015-07-15
10:49:00

Inspirationsbilder
 Här är några bilder på mat vi ätit på sistone:
 

Baconsallad med mozzarella, paprika och tomat!
 


Bär, Lchfklubbens nutella, lemoncurd och maräng!
 


Tacogratäng gjord på köttfärs, sås och ost!
 


LCHF maränger!
 


Kaffeglass - LCHF förstås!
 

Äppelpaj med mandelmjölstäcke!
 


Fröknäcke!
 

Korv och spenatsoppa!
 

Ugnsgratinerad lax!
 



Sparris och bacon!
 

Barnens frukost: bär, yoghurt, grädde och ett ägg!
 


Fiskgryta med ägg!
 


Fyllda ugnsbakade paprikor med chorizo!
 

Köttgryta med kantareller och broccoli!
 

Lax och spenat!
 

Pannbiffar med zucchini spaghetti!
 
Ja... Det var lite inspirationsbilder från min gata i stan! Hoppas ni gillart!?

2015-07-14
10:13:00

Still alive and kicking!
Om någon har saknat mina inlägg ville jag bara berätta att jag fortfarande lever och har hälsan!
 
Det händer så himla mycket, tiden räcker inte till och jag hinner helt enkelt inte blogga längre.
Faktum är att jag har behövt rationalisera bort väldigt mycket på sistone och en av de sakerna har varit just blogglivet. Både att skriva eller att ens läsa bloggar går fet bort i prioriteringen.
Tyvärr, måste jag tillägga, för jag tror att bloggandet är bra för mig! Det får mig att samla ihop mig själv till en enhet, stanna upp och tänka till, analysera livet, dagen och allt runtomkring. Det mår jag bra av!
 
Här är en summering vad som hänt sedan sist, både vad gäller lchf och livet i allmänhet:
 
- Jag kämpar fortfarande med kolhydratsavstegen och att hålla dem till så få som möjligt.
 
- Jag mår fortfarande fysiskt dåligt efter varje kolhydratsintag och tycker inte att det var värt det när magen är i fullt uppror, men det är ju så himla gott i stunden...
 
- Jag har lyckats med en bra mathållning hemma och även fått döttrarna att självmant välja bra alternativ till kolhydratskosten. De får givetvis äta kolhydrater om de vill, jag tror inte på förbud, men jag uppmuntrar det inte och lagar aldrig kolhydratsalternativ till dem, som jag gjorde förut. Vi äter artegen, naturlig mat från grunden.
 
- Jag har flyttat till det svindyra radhuset och trivs bättre än jag någonsin hade kunde föreställa mig. Det känns som att huset är jag i ett nötskal! Allt bara andas "Cirpa"! Planlösningen, materialen, läget - och jag är till och med förbaskat nöjd med hur jag lyckats med inredningen! Döttrarna trivs också fantastiskt bra, och det var ju huvudsaken.
 
- Jag har köpt en lägenhet. En som jag tror också kommer att bli bra. Kanske inte lika underbart bra som detta radhus, men låt oss vara realistiska, jag har egentligen inte tid att sköta en trädgård - några blomkrukor räcker gott och väl och framför allt har jag inte råd att bo kvar. Det är nyproduktion så flytten går inte förrän i december 2016. Vi hinner njuta av livet i radhuset ett tag till!
 
- Jag läker mina separationssår i ganska skaplig takt, trots allt. Dock har jag inofficiellt sagt upp all kontakt med exet. Jag kom fram till att det inte fanns något som helst han kan göra eller säga som kan göra mig glad. Att genom sociala medier få ta del av hans nya liv med den nya kärleken är bara nedbrytande. So I´ve unfriended him - Ett stort steg, men ack så mycket bättre jag mår sedan dess!
 
- Jag försöker ta upp mina kostrådgivarstudier igen. Det känns än mer viktigt och aktuellt just nu när jag "återskapar mig själv". Sakta men säkert kommer jag nog i mål även med detta! Det är ruskigt intressant och spännande, men väldigt tidskrävande. Jag har fortfarande inte riktigt luskat ut HUR jag ska omprioritera för att få tid till detta, men bestämt väldigt bestämt ATT jag ska omprioritera!
 
- Tjejerna (och deras pappa) har för första gången valt att de inte ska åka till honom på sommarlovet. Annars brukar de ju vara borta i flera veckor/månader varje sommar. Men i år rår jag om dem hela sommaren alldeles själv! Jag försöker att aktivera oss så gott det bara går, samtidigt som jag ju jobbar heltid och ensam sköter ett hushåll med trädgård... Puh, man vet att man lever! Men vi har kommit iväg på några week-end resor hittills, bland annat till Mariehamn, Furuvik och i helgen bär det av till Östergötland.
 
- Jag unnar mig en bra sommar i år! Det känns rätt, även om det finns något i mig som undrar om jag verkligen är värd en vecka i Turkiet på femstjärnigt hotell med all-inclusive och egen vattenpark... hehe!... men till mitt försvar så var det lika dyrt som att åka till ett trestjärnigt dito!? 
 
- Jag tror att jag efter denna separation har kommit till en ny insikt om mig själv. Att jag faktiskt inte mår bäst av ett liv i tvåsamhet, utan att jag trivs ganska bra i mitt eget sällskap. En ögonöppnare utan dess like om jag ska vara ärlig. Jag tycker om att pyssla i min ensamhet. Jag som trodde att jag blev stressad av ensamheten väljer den allt som oftast av just den anledningen. Att jag plötsligt lärt mig att stressa av på egen hand. Förut har jag vilat i umgänget med andra människor. Eller trott att jag vilat i detta.  
 
- Jag har analyserat livet och mig själv väldigt mycket senaste halvåret och många saker har blivit alldeles solklara och även på god väg till att bli accepterade. Till exempel har jag kommit till insikt att jag är ganska socialt inkompetent. För flexibel. Har aldrig egna krav och åsikter, utan flyter bara med och följer alla andras viljor. Istället för att göra umgänget till något som passar mina och mina barns önskemål så drar jag mig alltså undan. På gott och ont? Jag vet inte, men sådan är jag och det funkar. Dessutom har jag börjat acceptera att jag faktiskt är blyg. Jag tar inte plats alls i ett sällskap med fler än två personer. Då är jag tyst och pratar när jag blir tillfrågad. Och det är okej - jag FÅR vara sådan, behöver inte ändra mig för fem öre!
 
- Jag är helt och hållet en målstyrd människa. Jag lever i nuet med målet som en knivskarp bild på näthinnan. Det är detta som hjälper mig i alla lägen, när man egentligen bara vill lägga sig ner och dö. Målet är aldrig satt i sten utan kan lätt modifieras med omständigheter och ibland byts det ut helt och hållet. Det viktiga för att jag ska kunna fungera är dock att jag har tydligt formulerade mål. De sista månaderna har jag ägnat mycket tid åt att formulera just dessa mål. Vad strävar jag efter liksom? Det är lätt att tro att man bara lever i framtiden på detta vis, men så är det inte. Jag är oerhört bra på att uppskatta det jag har här och nu. Många mål uppnår jag ju och då formuleras nya. Ibland görs avstickare som inte alls gynnar målet, men det är okej, bara att det tar längre tid tills målet är nått - det viktiga är att veta vart man ska ställa siktet!
 
Ja, det är väl ungefär så läget ligger här på min hemmafront. Jag mår bra och bygger upp mitt liv igen. Det är enormt tidskrävande och jag har stundom orimligt höga krav på mig själv, detta behövs ses över förstås, men det handlar väldigt mycket om att analysera vad som är viktigt och vad som kan vänta och utgå från detta när man prioriterar och omstrukturerar sitt liv och sig själv. Vad som är viktigast av allt är att alla vägar står öppna och det gäller bara att luska ut vilka vägar som verkar roligast att vandra för just mig!? På det viset känner jag mig privilegierad!
 
 



En bild som påminner om vart jag varit och vart jag kommit. Längst ned är mitt förnyade körkort. De ovan är de gamla... Jag tycker att det blivit bättre!?
 

2015-04-16
19:13:34

Jag väljer!

Jag är ganska nöjd med mig själv faktiskt. Jag har inte lyssnat på något annat än min magkänsla i mina senaste beslut och det känns väldigt bra nu i efterhand! Och nu snackar vi stora beslut som handlar om mycket pengar och som påverkar min och tjejernas framtid!

Detta påverkar såklart hela mitt leverne. Jag har förvånansvärt lätt att tacka nej till alla erbjudanden om kakor, bullar och godis och struntar lite i folks reaktioner på ett sätt som jag inte gjorde förut. Liksom utan att känna att jag behöver förklara mig varför jag inte "unnar mig" som man säger. Och jag märker att jag ju har en disciplin som är få förunnat i min omgivning! Jag gör mina val och det är inte ens svårt!

Men idag har jag faktiskt "unnat mig"!
Jag unnade mig nya kläder! Jättekul! Kommer jag att ha glädje av mycket längre än en chokladkaka, hehe...





2015-04-15
11:22:52

Det har vänt!



Nu har det äntligen vänt! Jag har slutat att vara ett offer i mina egna ögon i hela den här separationskarusellen! Och sedan igår kväll mår jag faktiskt riktigt bra i själen för första gången på väldigt länge! Underbart befriande!

Ville bara få ned det på pränt också...

2015-04-13
08:41:57

Jag lever!
Jag lever, men det är typ allt jag har att säga. Det är iallafall nedräkning till min flytt och också nedräkning till sambons flytt (han flyttar några dagar tidigare)... Det är ju ganska nedbrytande att bo med någon man gjort slut med överlag och ännu lite mer när denne skaffat sig en ny kärlek... Men, men... Det är härdande om inte annat!?
 
Jag har iallafall slutat tröstäta! Den senaste tiden har jag inte gjort ett endaste avsteg och det är så himla mycket lättare att avstå, när man avstår allt, än när man bara äter lite! Dessutom är det lättare att avstå glass i solen med barnen, kakor och bullar till fikat, osv. när man inte har någon som helst aptit...
 
Så nu är det LCHF som gäller. Och kaffe. Mycket kaffe.
 
Bild på gårdagens helgfrukost: Äggröra, skinka, smör, kaffe med grädde.
 
 
 

2015-04-07
21:52:17

Apropå karaktär...


Eller hur!?
Det är inte alltid det valet är självklart...

Jag väljer smal & frisk hundra gånger av hundra, men det är inte alltid jag minns det. Ibland känns en chokladbit 15 sekunder i munnen som det enda möjliga valet... 

2015-04-07
13:23:41

Jag har vunnit!
Ja, alltstå matchen mot sockertrollet står för tillfället och väger över till min fördel! Självklart är matchen inte över ännu, men jag är ruskigt stolt över min karaktär just nu!
 
I torsdags åt jag godis.
 
På fredagen när jag vaknade bestämde jag mig för att nu fick det vara nog. Och så blev det!
 
Då vill jag påpeka att jag vid flera tillfällen var jättesugen på något gott, men stod emot impulsen.
Jag var utsatt för fikabröd och godis 24/7 exakt hela jävla tiden!!!
Men jag valde bort det varenda gång.
Och nu går jag omkring och känner mig som en vinnare istället. Ganska nice känsla.
 
Nu gäller det bara att hålla i tillräckligt länge för att sötsuget ska försvinna helt.
 
 
Bildresultat för knytnäve
 
 
Sötsuget ska få på moppo vareviga gång det gör sig påmint. Sådetså!

2015-04-02
22:14:35

Glad Påsk?
 
Nej, jag gick inte all in för påsken i år. Iallafall inte så som jag brukar fira påsk. Faktum är att jag bestämt mig för att bojkotta påsken i år... MEN när jag vaknade imorse så kände jag plötsligt lust att fixa lite för barnens skull så jag rotade fram några gamla påskägg, äggkoppar, påskris m.m. i påsklådan och kokade några ägg och väntade i flera timmar på att de skulle vakna... Och ja, påskäggen är fyllda med vanligt lösgodis, tyvärr...
 
Mitt godisätande och allmänna kolhydratsintag har kanske minskat sedan sista inlägget, men jag tillåter mig fortfarande alldeles för mycket! Jag vet inte riktigt vad som kan få mig att sluta med den här ovanan? Jag har ju bestämt mig för att jag inte är ett offer och att det inte är det minsta synd om mig, så den ursäkten kan är bara att glömma en gång för alla!
 
Men faktum är att livet i allmänhet inte riktigt underlättar till rätt matval, utan snarare tvärtom. Men det är ju som sagt ingen ursäkt! Hur svårt kan det vara liksom?
 
Här är dock en som är på väg ut på godisjakt... Mycket godis fick hon. Och pengar! Det ska jag ge barnen som går påskkärring hos oss nästa år! Ha en skål med mynt bredvid dörren och ge dem istället! Även mina egna barn ska få pengar eller påskpresenter nästa år och skippa godiset helt... De uppskattar det säkerligen mycket mer dessutom!
 
 

http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen?ident=2z6Bw
Matbloggstoppen